Biten Amerika Vizesi Nasıl Alınır?

Amerika Birleşik Devletleri vizeleri, kişilere belirli bir süre için vize şartlarına uygun şekilde ülkede kalma hakkı sunmaktadır. Yani vatandaşlık alınmadığı sürece, onaylanan tüm vizelerin bir geçerlilik tarihi bulunmaktadır. Bu nedenle kişiler, yasal yaptırımlar ve süreçlere maruz kalmamak adına “Biten Amerika vizesi nasıl alınır?” sorusunun yanıtı hakkında doğru bilgi sahibi olmalıdır.

Vize süresi mevcut tarihten 4 sene öncesine kadar biten ya da bitmek üzere olan tüm kişiler, yeni bir vize başvurusu yapmak zorundadır. Ancak ilk başvurudan farklı olarak, bu kez vize mülakatından muaf olma hakkı sunulabilmektedir. Bu durum, başvuru sonrasında kesinlik kazanmakla birlikte kişilere bildirilmektedir. Kimi durumlarda ise vize mülakatı muafiyeti hakkı doğsa dahi konsolosluk tarafından görüşme talebi oluşturulabilmektedir.

Vize süresi dolduğunda kişiler, başvuracakları vize türüne uygun olan tüm evrakları eksiksiz ve hatasız şekilde doldurmalıdır. Arından vize harcı ödemesi yapılmalı ve başvuru işlemleri tamamlanmalıdır. Tüm süreç, kurumların resmi web siteleri üzerinden gerçekleştirilmektedir. Mülakat durumu kesinleştikten sonrasında ise durumuna uygun olacak şekilde pasaport ve vize teslimi yapılmaktadır.

Vize Süresi Geçerse Ne Olur?

Vize süresi geçen ve buna rağmen ülke sınırlarından çıkış yapmayan kişiler, vize ihlali yapmış olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda kaçak statüsünde değerlendirilmektedir. Bu durum sonucunda kişilere çeşitli cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. Bu yaptırımların ise kısaca şu şekilde sıralanması mümkündür:

  • Kişiler, kaçak statüsünde oldukları için kolluk kuvvetleri tarafından haklarında arama emrinin çıkarılması,
  • Aranan kişinin yakalanması durumunda sınır dışı edilmesi,
  • Vize süresinin birkaç saat geçmesi durumunda dahi, ikamet izni harcının iki katı ve bazı durumlarda vize harcının toplamı olacak şekilde para cezasının verilmesi,
  • Kişilerin para cezasını ödemeden öncesinde ülkeden ayrılması durumunda deport (giriş yasağı) kararının verilmesi,
  • Gümrük memurunun vize ihlalini fark etmemesi durumunda, kişilerin sonraki vize başvurusunda zorlu bir süreç olan göç şubesine gitme zorunluluğunun bulunmasıdır.

Vize ihlali durumu için bazı ülkeler af çıkarabilmektedir. Bu sayede kişiler, ödemelerini yaptıktan sonrasında ülkeye tekrardan giriş sağlama hakkını kazanmaktadır. Ancak bu durum istisnai olmakla birlikte, af uygulamalarının yapılıp yapılmayacağı da tamamen belirsizdir. Bu nedenle vize süresi dolmadan öncesinde sürenin uzatılması ya da ülkeden ayrılarak tekrardan başvuru yapılması büyük bir önem taşımaktadır.

Amerika’da Turist Vizesi İle Toplamda Kaç Gün Kalabilirim?

Göçmen olmayan vize sınıfında yer alan turistik ABD vizesi, B1 ve B2 kodları ile gösterilmektedir. Bu vize, genellikle Türk vatandaşları için 10 yıllık çoklu giriş şartıyla verilmektedir. Böylece kişiler, yılda en fazla 180 gün olacak şekilde Amerika Birleşik Devletleri sınırları içerisinde kalma hakkına sahip olmaktadır.

Turist vizesi gün sınırı, kişilerin şartlarına bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Çoklu giriş hakkı sunulmayan kişiler için 90 günlük vize prosedürleri uygulanmaktadır. Bu prosedürler ise kısa süreli vizeler olarak değerlendirilmektedir. Kişiler, vize süresi dolduktan sonrasında ülkeden ayrılmazlarsa vize ihlali cezasına maruz kalacaktır.

90 Günlük Vize Süresi Ne Anlama Geliyor?

90 günlük vize, kısa süreli turistik seyahatlar için verilen bir vize türüdür. Bu vizeye sahip olan kişiler, 180 günün en fazla 90 gününü ülke sınırları içerisinde geçirme hakkına sahip olmaktadır. Aynı zamanda 5 seneye kadar geçerlilik süresi bulunabilmektedir.

5 sene geçerli olan vizeler, her 180 günde bir yenilenmektedir. Ancak kişilerin bu 180 günlük döngü içerisinde, 90 günden daha uzun bir süre boyunca ülkede kalmaları vize ihlali olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle kişilerin vize sürelerini ve tarihlerini düzenli şekilde takip etmeleri büyük bir önem taşımaktadır. Aksi halde kalan giriş izni süresi iptal edilmekte ve belirlenen cezai işlemler uygulanmaktadır.