Nişanlılık Vizesi

Göçmen nişanlılık vizesi, Amerika vatandaşı bir kişi ile nişanlı olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kalıcı olarak ABD’de yaşamalarına ve çalışmalarına olanak tanıyan vize türüdür. Göçmen vizeleri türlerinden olan ve K-1 vizesi olarak da adlandırılan bu uygulama, çiftlerin hayatlarını ABD’de devam ettirebilmelerini imkan sunmaktadır. Bu yazımızda “Göçmen nişanlılık vizesi nedir? Göçmen nişanlılık vizesi nasıl alınır? Hangi evraklar gereklidir? Kaç ayda çıkar?” gibi soruların yanıtlarını paylaşacağız.

Nişanlılık Vizesi Kaç Ayda Çıkar?

Nişanlılık vizesi çıkma süresi hakkında net bilgiler verilememektedir. Ancak ortalama süreler üzerinde tahminler yapılabilmektedir. Göçmen nişanlılık vizesi için yapılan başvurular yoğunluğa bağlı olarak işleme alınmaktadır. Başvuru onayı ortalama 3-5 ay sürebilmektedir. Göçmenlik başvurusunun kabul edilmesinin ardından konsolosluk tarafından belirtilen tarihte mülakat gerçekleştirilmektedir.

Nişanlılık vizesi çıkma süresini minimuma indirmek için profesyonel danışmanlık hizmeti almanız önerilmektedir. DV Lottery vize danışmanlık merkezi tarafından sunulan danışmanlık hizmeti ile başvurularınız profesyoneller tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu sayede başvuru süreciniz kısaltmakta ve onay alma ihtimaliniz yükselmektedir!

Nişanlılık Vizesi Nasıl Alınır?

“Nişanlılık vize nasıl alınır?” sorusunun yanıtı için bazı adımlar takip edilmelidir. Gerekli evrakları hazırlayan ve ilgili şartları sağlayan kişiler nişanlılık vizesi başvurusunu gerçekleştirebilmektedir. Başvurudan olumlu sonuç alabilmek için tüm adımlar büyük bir titizlikle sağlanması önemlidir.

Amerika Göçmenlik Yasası tarafından açıkça belirtilenlere göre nişanlılık vizesi başvuru adımları şu şekildedir:

  • Adım 1: Nişanlı olan çiftlerden ABD vatandaşı olan kişi, nişanlısının ülkeye gelmesini sağlamak ve birlikteliği teyit etmek için I-129 Formu’nu (Göçmen Nişanlı Dilekçesi) doldurmalıdır. Doldurulan form, Amerika Vatandaşlık ve Göçmenlik Bürosu’na teslim edilmeli ve onaylatılmalıdır.
  • Adım 2: ABD’ye gitmek isteyen kişi, Amerika vatandaşı olan partneri ilgili formu göçmenlik bürosuna ilettikten sonra kendi başvurusunu yapmalıdır. ABD vatandaşı olmayan kişi, Türkiye’de K-1 vizesi için başvurusunu gerçekleştirmelidir.
  • Adım 3: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan partner, nişanlılık vizesi başvurusu kabul edildikten sonra konsoloslukta mülakata çağrılmaktadır. Kişinin başvuru dosyası Ulusal Vize Merkezi tarafından incelendikten sonra mülakat gerçekleştirilmektedir. Kişi mülakata ister tek başına isterse de ABD’li nişanlısı ile beraber katılabilmektedir. Konsolostaki yetkili kişi mülakat sırasında çiftlere ilişkilerine dair sorular yöneltmektedir. Bu nedenle formun doğru şekilde doldurulmalıdır. Eğer konsolos yetkilisi cevaplardan tatmin olmazsa veya belgedeki cevapların uyuşmadığını fark ederse başvuruyu olumsuz şekilde sonuçlandırabilmektedir.
  • Adım 4: Göçmen nişanlılık vizesi başvurusu onaylanır ise kişi ABD’ye gitmeye hak kazanmaktadır. Ancak ilk etapta kişiye kalıcı değil 90 günlük kalma hakkı sunulmaktadır. ABD’ye giden kişi, bu süre içerisinde Amerika vatandaşı nişanlısı ile evlenmek zorundadır. Eğer 90 gün içerisinde nişanlılık evliliğe dönüşmez ise ABD vatandaşı olmayan kişinin ülkeyi terk etmesi gerekmektedir. Kişi 90 gün geçmesine rağmen ülkeden ayrılmaz ise Göçmenlik Yasası’na karşı hareket etmiş olarak değerlendirilmekte ve daha sonraki süreçte başvuruları için olumsuz bir yargı oluşmaktadır. Çiftler evliliklerini resmi hale getirirlerse bundan sonraki adımlara geçilebilmektedir.
  • Adım 5: Çiftler 90 günlük süre içerisinde evliliklerini resmiyete kavuştururlarsa ABD vatandaşı olmayan kişi Green Card başvurusu yapabilmektedir. Bunun için kişi öncelikle I-485 formunu doldurmakta ve “Nişanlılık Statüsünün Değiştirilmesi” talebini iletmektedir. Ardından ABD vatandaşı olmayan kişi için “Çalışma İzni Kartı” ve işlem onaylanana kadar seyahat edebilmesine izin veren “Advance Parole” başvurusu yapılmalıdır. Bu belgeler ortalama 3 ay içerisinde çıkarılabilmektedir.
  • Adım 6: Son aşama evliliğe dair yasal oturum izni statüsünün alınmasıdır. I-751 formu doldurularak Amerika Vatandaşlık ve Göçmenlik Bürosu’na yapılan başvurunun ardından 10 yıl geçerliliği bulunan Green Card sahibi olunabilmektedir. Bu süreçte kişi ABD vatandaşı olmak için de başvuru yapabilmektedir.

Nişanlılık Vizesi Almak İçin Gerekli Evraklar

Nişanlılık vizesi alabilmek için gerekli şartların sağlanması ve evrakların tamamlanmış olması gerekmektedir.

Nişanlılık vizesi evrakları şu şekildedir:

  • Doğum belgeleri
  • Başvuru sahibine ait 6 adet fotoğraf
  • Amerika vatandaşı olan kişiye ait 2 fotoğraf
  • Pasaport fotokopileri (Her kişi için)
  • Nişanlı çiftin tanışıklığını kanıtlayan belgeler (İletişimi gösteren mesajlaşmalar, yüzük, fotoğraflar, aile üyeleri ile tanışmaya dair fotoğraf, gezi hatıraları, yemek fotoğrafları gibi)
  • Sağlık raporu: ABD vatandaşı olmayan kişinin standartları sağlayan bir hastaneden sağlık raporu alması gerekmektedir. Hekim tarafından verilen temiz raporu ve aşı kartı mutlaka başvuru zarfında olmalıdır.
  • Aşı kartları: Kişi bu kartlar ile tamamlanan aşılarını ispatlamalıdır. Eksik aşı var ise tamamlanmalıdır.
  • Mali kaynaklar: Amerika vatandaşı olan kişinin partnerinin masraflarını karşılayabileceğine yönelik finansal kaynaklarını belgelemelidir.
  • İş yeri mektubu: Amerika vatandaşı olan kişinin partnerine sponsor olacağına dair iş yerinden alınan yazı.
  • Vergi beyannamesi: Amerika vatandaşı olan kişinin ödediği vergilerin ispatlanması için istenen makbuzlar.

Nişanlılık vizesi şartları şu şekildedir:

  • K-1 vizesi başvurusu yapacak çiftlerin en az 2 yıllık bir ilişkilerinin bulunması gerekmektedir.
  • Çiftlerden diğeri ABD’ye giriş yaptıktan sonra 90 gün içinde evlenilmelidir. Bu evliliğin yasal olarak mümkün olması gerekmektedir.
  • ABD vatandaşı olan kişi, evlilik için Amerika’ya davet ettiği partnerine sponsor olmalıdır. Bu kişi, evliliğin ardından ailenin bakımını sağlayabileceğini ve asgari geçim sınırının %125’inden daha fazla geliri olduğunu ispat etmelidir. Eğer gerekli şartları sağlayamaz ise Amerika’da ikamet eden bir başka yakınından sponsorluk alması gerekecektir.