Work and Travel Vizesi Nasıl Alınır?

WAT olarak kısaltılan Work and Travel, üniversite öğrencilerinin yaz mevsimi boyunca Amerika Birleşik Devletleri’nde tatil yapmalarına ve tam zamanlı şekilde çalışmalarına olanak sağlamaktadır. Programa kabul edilen öğrenciler, Amerika’ya giriş yapmadan önce işlerine yerleştirilmektedir. Bu kişilerin Work and Travel programı kapsamında ABD’ye geldikleri göz önünde bulundurularak çalışmaya başladıkları ilk haftadan itibaren maaş ödemesi yapılmaktadır.

Work and Travel vizesi nasıl alınır? Work and Travel vizesi, J1 vizesi olarak da bilinmektedir. Programa katılarak yaz tatilini Amerika’da çalışarak ve tatil yaparak geçirmek isteyen üniversite öğrencileri ABD Konsolosluğu’na başvuru yapmaktadır. Başvurusu onaylanan öğrenciler yüz yüze görüşme için konsoloslukta düzenlenen mülakata davet edilmektedir. Formları ve belgeleri eksiksiz şekilde hazırlamaları gereken öğrenciler, mülakattan başarılı sonuç almaları halinde Work and Travel vizesinin sahibi olabilmektedir. Bu süreçte öğrencilerin ABD’de karşılaşacakları çalışma düzeni ve sosyal hayat hakkında bilgi sahibi olabilmeleri için oryantasyon düzenlenmektedir.

Work and Travel Vizesine Kimler Başvurabilir?

Work and Travel vize başvurusunu gerçekleştirerek programa dahil olmak isteyenlerin birtakım şartları sağlaması gerekmektedir. Vize başvurusunun en temel şartı Türkiye’deki herhangi bir üniversitede tam zamanlı örgün eğitim alınmasıdır. Lisans ve önlisans eğitim programlarında bulunan öğrencilerin not ortalamaları 4 üzerinden en az 2 olmalıdır.

Work and Travel vize başvurusu için aranan şartlardan bir diğeri yeterli derecede İngilizce bilgisine sahip olmaktır. Yaz aylarını Amerika’da geçirecek ve aynı zamanda çalışacak öğrencilerin sosyal sorunlar yaşamamaları açısından en az orta seviyede İngilizce konuşabilmelerine önem verilmektedir. Bu şartı sağlamak, Work and Travel programına seçilme şansını artırabileceği gibi Amerika tatilinin daha verimli geçmesini de sağlayacaktır.

Work and Travel Vizesi İçin Yaş Sınırı Var Mı?

Work and Travel yaş sınırı 18 – 30 aralığıdır. Bu yaş aralığında bulunan üniversite öğrencileri Amerika’da çalışmak ve tatil deneyimi yaşamak için başvuru yapabilmektedir. Bu yaş aralığının dışındaki öğrencilerin başvuruları reddedilmektedir.

Work and Travel İçin Kaç Aylık Vize Verilir?

Work and Travel vize türü, Amerika’da geçirilecek maksimum süreyi belirlemektedir. İşveren ve sponsor tarafından belirlenen ve DS – 2019 belgesinde yazılan süre, öğrencinin Amerika’da geçireceği maksimum günü ifade etmektedir. İşveren, öğrencinin çalışması istek ve ihtiyaç duyduğu süre kadar çalışma izni talep edebilmektedir.

Work and Travel vize türü değişkenlik gösterse de Amerika’da geçirilecek maksimum süre 4 aydır. Bu programın kuralları çerçevesinde vize geçerli olsa dahi en fazla 4 aylık izin verilmektedir.

Programa katılmaya hak kazanarak Amerika’ya gelen ve belirlenen süre boyunca tam zamanlı şekilde çalışan öğrencilere “travel hakkı” sunulmaktadır. Çalışma süresini geride bırakan öğrenciler, programın sonunda travel haklarını kullanarak Amerika’yı keşfedebilmektedir. Yasal olarak belirtilen son çalışma gününden itibaren başlayan travel hakkı toplam 30 gündür. Öğrenciler bu 30 günlük süre içerisinde kesinlikle çalışamamaktadır.

Travel hakkını kullanırken Amerika dışına çıkmak isteyenler vize sürelerinin bitmediğinden emin olmalıdır. Vize süresinin bitiminin ardından 30 günlük travel hakkı kullanılırken Amerika dışına çıkıldığında tekrar giriş hakkı bulunmamaktadır. Dolayısıyla Bahamalar, Kanada ve Meksika gibi komşu ülkeleri de keşfetmek istiyorsanız mutlaka vize süresi bitmeden gitmelisiniz.

Work and Travel Vize Reddi Neden Olur?

Üniversite öğrencilerinin Amerika’da çalışma deneyimini yaşamalarına ve keyifli bir tatil ile yaz aylarına renk katmalarına imkan veren Work and Travel programında maalesef her başvuru kabul edilmemektedir. Work and Travel vize reddinin yaşandığı bazı durumlar bulunmaktadır.

Vize reddine yol açan faktörler şu şekildedir:

  • Yaş sınırının karşılanmaması,
  • Üniversite öğrencisinin not ortalamasının 4 üzerinden değerlendirildiğinde 2’den düşük olması,
  • DS-160 formunun eksik, hatalı veya yanlış doldurulması,
  • Mülakat sırasında DS-160 formu ile ifade edilen bilgiler arasında tutarsızlık olması,
  • Mülakat sırasında sorulan sorulara şüpheli veya kaçamak cevaplar verilmesi,
  • Üniversite öğrencisinin Work and Travel programına hazır olmaması,
  • Üniversite öğrencisinin Work and Travel programında çalışacağı yer hakkında hazırlıksız olması,
  • Öğrencinin Türkiye’de geri dönmeyeceğine dair kuşkuların olması,
  • İngilizce konuşma becerisinin yetersiz olması.

Work and Travel programı için başvuru sınırı bulunmadığından vize reddi alan kişiler bir sonraki yıl başvurularını tekrarlayabilmektedir. Öğrenciler vize reddi almamak için genel katılım şartlarını yerine getirmelidir.