Work and Travel programları, üniversite öğrencilerine sunulan ve göçmen olmayan J grubu vizelerini kapsayan bir uygulamadır. Bu programlar dahilinde öğrenciler, sezonluk iş bulma şansına sahip olmaktadır. 5 ay süre ile geçerliliği bulunan bu vize türü dahilinde öğrenciler, 4 ay süreyle geçici işlerde çalışabilmektedir. Kalan 1 aylık sürede ise gezme ve ülke kültürünü yakından tanıma imkanına sahip olmaktadır. Work and Travel süresi dolduktan en geç 1 ay sonrasında ise ABD hükümeti, öğrencilerin ikamet ettikleri ülkelere dönüş yapmalarını mecburi kılmaktadır.
Work and Travel programlarına katılım gösteren birçok kişi, ülkeye sağladıkları adaptasyon nedeniyle Amerika’da kalmayı istemektedir. Bu durum, Amerika çalışma koşulları ve günlük yaşam imkanları ile de ilgili olabilmektedir. Her durumda Work and Travel sonrası Amerika’da yaşam kurmak, J vizesi ile mümkün olmamaktadır. Bu nedenle Amerika’da okuyup çalışarak yaşamak isteyen kişilerin farklı vize başvuruları yapmaları gerekmektedir.
Work and Travel Sonrası Amerika’da Kalanlar Var Mı?
Work and Travel ile Amerika’da yaşam kurmak mümkün değildir. Çünkü J vizesi ile katılım sağlanan bu programlar, göçmen olmayan vizeleri kapsamaktadır. Bu nedenle kişilerin J vizesi ile Amerika’ya göç etmelerine izin verilmemektedir. Ancak bazı adımları izleyerek Work and Travel sonrası Amerika’da kalan kişiler bulunmaktadır. Bu kişilerin izledikleri aşamaları ise kısaca şu şekilde açıklamak mümkündür:
- F1 Vize Başvurusunun Yapılması: J vizesi sahibi olan kişilerin Work and Travel programı sonrasında ülkelerine dönüş yapmaları ve tekrardan vize başvurusu yapmaları ile mümkün hale gelmektedir. Kişilerin eğitimlerini ABD sınırları içerisinde sürdürebilmeleri için, F1 öğrenci vizesi başvurusu yapmaları gerekmektedir. Bu sayede eğitim ve öğretim süreci boyunca Amerika’da eğitim almak ve belirli saatlerde çalışmak mümkün hale gelmektedir.
- Statü Değişimi Başvurusunun Yapılması: ABD sınırları içerisinde bulunulan dönemde ve J vizesi geçerliliği sürerken yapılabilen başvuru işlemleridir. I-539 formunun doldurulması ve diğer evraklarla USCIS yetkililerine teslim edilmesi ile gerçekleştirilmektedir. Bu sayede ülkeden ayrılmadan vize statüsünün değiştirilmesi mümkün olmaktadır.
- B ya da H Grubu Vize Başvurularının Yapılması: Amerika Birleşik Devletleri sınırları içerisinde çalışma izni almak için geçerli olan bu vizeler, Work and Travel sonrasında ülkede çalışma hakkını kazanmak için gerekli kılınmaktadır. Bu nedenle J vizesi süresi dolduktan sonrasında ikamet edilen ülkeye dönüş yapılması ve tekrardan çalışma vizesi başvurularının yapılması gerekmektedir.
- Green Card Başvurusu Yapılması: ABD’de çalışma ve oturum izni sağlayan bu uygulama, ABD hükümet yetkilileri tarafından yapılan kuralar ile yürütülmektedir. J vizesi almadan öncesinde ya da sonrasında bu programa başvuru yapılması gerekmektedir. Kura sonucunda kişilerin Green Card kazanması durumunda Amerika’da kalmaları mümkün olacaktır.
Work and Travel sonrasında Amerika’dan ayrılmadan yapılabilecek tek işlem, statü değişim başvurusunun yapılmasıdır. Diğer tüm yöntemler için kişilerin kendi ülkelerine dönüş sağlamaları ve yeniden vize başvurusu yapmaları gerekmektedir.
Amerika Work and Travel Yapanlara Sonrası İş İmkanı Sağlıyor Mu?
Work and Travel programları dahilinde Amerika’ya giden kişiler, vize türlerini ve statülerini değiştirerek ülkede çalışma imkanına sahip olmaktadır. Ancak bu program, öğrencilerin geçici ve sezonluk işlerde belirli bir süre boyunca çalışmalarına izin vermektedir. Bu nedenle sonraki dönemlerde iş imkanı sağlanması gibi bir durum söz konusu değildir.
Work and Travel dahilinde çalışılan işverenin öğrenciden memnun kalması, kişiye özel olarak iş imkanı sağlanmasına izin vermektedir. Bunun için ABD vatandaşlığı bulunan işverenin kişi adına davetiye mektubu hazırlaması ve USCIS yetkililerine teslim etmesi gerekmektedir. Bu sayede kişiler, göçmen olan ya da olmayan vize türlerine başvuru yaparak tekrardan Amerika’da çalışma imkanına sahip olabilmektedir.
Amerika’da Bir Öğrencinin Aylık Gideri Ne Kadardır?
Amerika’da öğrencilerin aylık giderleri, birçok farklı kritere bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Bu kriterlerin ise kısaca şu şekilde sıralanması mümkündür:
- Öğrencilerin günlük yaşam ve harcama alışkanlıkları,
- Alışveriş ve masraf yönetiminin sağlanabilmesi,
- Bütçe planlamasının etkili şekilde yapılabilmesi,
- Anlaşma sağlanan sponsorun konaklama ve ulaşım gibi masrafları karşılaması,
- İşletmelerin yemek giderlerini karşılayıp karşılamamaları ve benzeri faktörlerdir.
Her öğrencinin aylık gideri birbirinden bağımsızdır. Bu nedenle net bir miktar belirlenebilmesi için, kişilerin tercihlerine yönelik fiyat araştırmaları yapmaları tavsiye edilmektedir.