DS-260 formu, Green Card çekilişlerinde kazanan tüm kişilerin doldurması gereken zorunlu bir evraktır. Aynı zamanda başvuru süreçlerinin başlatılması için gerekli olan ilk adım da yine bu formun doldurulmasıdır. Bu nedenle başvuru süreçlerinin devam edebilmesi için işlemi tamamlamadan öncesinde mutlaka DS-260 form kontrolü sağlanmalıdır.
DS-260 form doldurma işlemleri sırasında başvuru sahiplerinin eşleri ve 21 yaşını doldurmamış olan bekar çocukları da ayrı ayrı formlar doldurmalıdır. Bu sayede kişilerin mülakat görüşmelerinin onaylanması halinde aile üyelerinin de bu haktan yararlanma imkanı olacaktır. Ancak yetkililer tarafından yapılan DS-260 form inceleme süreçleri içerisinde yanlış ve eksik bilgilerin paylaşıldığı tespit edilirse, Green Card vizesi alma hakkın otomatik olarak geri çekilecektir. Bu nedenle eşin ve uygun şartları sağlayan tüm çocukların formu doldurması büyük bir önem taşımaktadır.
DS-260 formunu doldurduktan sonrasında göndermek için acele edilmemesi gerekmektedir. Öncelikle tüm bilgilerin doğru ve tam olduğu kontrol edilmeli, ardından imla hataları ve yazım yanlışları düzeltilmelidir. Bu işlemler, tüm aile üyelerinin formları için tekrarlanmalıdır. Tüm bilgilerin kurallara uygun ve doğru şekilde girildiği teyit edildikten sonrasında ise form gönderme işlemi tamamlanmalıdır.
DS-260 formunun bilinçli ya da farkında olmadan hatalı şekilde doldurulması, kura sonucunda kazanılsa dahi tüm haklardan mahrum kalınmasına neden olmaktadır. Bu nedenle form doldurma aşamalarından emin olmayan kişilerin mutlaka profesyonel vize danışmanlık hizmeti sunan firmalardan destek almaları tavsiye edilmektedir.
DS-260 Formunda Hangi Kısımlar Özenle İncelenmelidir?
DS-260 formu doldururken başvuru sahiplerinin kişisel bilgileri, mesleki eğitimleri, çalışma durumları, genel sağlık durumları, askerlik bilgileri ve ABD’de kurulması planlanan hayata dair çeşitli sorular yöneltilmektedir. Bu formu doldururken özen gösterilmesi gereken en önemli nokta ise verilen tüm yanıtların doğru, eksiksiz ve tutarlı olmasıdır. Çünkü vize onayı alınmadan öncesinde kişilerin DS-260 form çıktısı ile birlikte konsolosluk görüşme randevularına gitmeleri gerekmektedir. Bu görüşmeler sırasında ise formda yer alan ve yöneltilen ilave soruların yüz yüze cevaplanması beklenmektedir.
Vize mülakatı sırasında kişilerin kıyafet tercihleri, mimikleri, beden dilleri, yanıtlarının tutarlığı ve benzeri çok sayıda kriter incelenmektedir. Bu görüşmeler sırasında formda belirtilen bilgilerin tutarsız ya da şüpheli olması durumunda kişilerden talep niteliğindeki belgeler talep edilebilmektedir. Çünkü konsolosluk yetkililerinin ikna olmaması ya da şüpheli bulması durumlarında başvuru sahiplerinin vize onayı almaları mümkün olmayacaktır. Bu durum sonucunda ise Green Card kura sonuçlarında kazanan olunsa dahi Amerika’ya seyahat etme izni verilmeyecektir.
DS-260 Formunda Yapmış Olduğum Hatayı Nasıl Düzenleyebilirim?
DS-260 formu doldururken yapılan hatalarla sıkça karşılaşılabilmektedir. Bu durumlarda izlenecek çözüm yöntemleri ise hatanın derecesi ile doğrudan alakalıdır. Küçük çaplı tarih ve benzeri hatalar karşısında kişiler, Ankara ABD Konsolosluğu yetkililerine ulaşarak hatanın düzeltilmesini talep edebilmektedir. Ancak daha büyük hatalar için KCC yetkililerine e-mail atılması ve form kilidi açtırma talebinin oluşturulması gerekmektedir.
KCC yetkilileri tarafından form kilidi açtırma taleplerinin onaylanması ve sürecin tamamlanması zaman alabilmektedir. Özellikle başvuru tarihlerinin sonlarında bulunan kişilerin bu riski almamaları adına, tüm işlemlerini kontrollü ve özenli şekilde yapmaları büyük bir önem taşımaktadır. DS-260 formunu düzenleme işlemi ve süreçlerine maruz kalmak istemeyen kişilerin ise profesyonel vize danışmanlığı hizmetleri sunan firmalardan danışmanlık almaları tavsiye edilmektedir.
DS-260 Formunda Doğrulama İşlemleri Nelerdir?
DS-260 formu doldururken kişilerden talep edilen bazı bilgiler bulunmaktadır. Bu bilgilere ise kısaca şu şekilde örnek gösterilebilmektedir:
- Başvuru sahiplerinin kişisel bilgileri,
- Kişilerin reşit olduktan sonrasında yaşadıkları tüm adresler ve mevcut ikamet adresleri,
- Ebeveynler, medeni durum, geçmiş dönemlerde yapılan evlilikler, mevcut eş ve çocuklar hakkında bilgiler,
- Genel sağlık durumu hakkında bilgiler,
- Eğitim durumu, meslek, mesleki tecrübeler ve ABD’de yapılması gereken iş hakkında açıklamalar,
- Geçmiş dönemlerde yapılmış olan ABD vize başvuruları ve sonuçları hakkında bilgiler,
- Askerlik durumu,
- Adli sicil geçmişi,
- Geçmiş dönemlerde ABD’den alınan sosyal güvenlik numarası ve benzeri şahsi bilgilerdir.
DS-260 formu doldururken paylaşılan tüm bilgiler, konsolosluk yetkilileri tarafından doğrulama işlemlerine tabii tutulmaktadır. Yanlış ve eksik paylaşılan bilgiler sonucunda ise vize reddi alınması kaçınılmaz olacaktır.