Amerika Birleşik Devletleri, aile bütünlüğüne güvenmekte ve bunun sağlanması amacıyla vatandaşlarına birtakım haklar sunmaktadır. Çok uluslu bir yapıya sahip olan ülkede yurt dışından gelen kişilerin göçmenlik hukuku çerçevesinde evlenmesi önemli bir etki olarak kabul edilmektedir. Aile düzeninin sağlanması, refahın korunması ve kişilerin iş hayatına dahil edilebilmesi için evlilik yoluyla vatandaşlığa sıcak bakılmaktadır. Amerika vatandaşı ile evlilik, diğer kişinin de vatandaşlık sahibi olarak kalıcı ikamet ve çalışma izni alabilmesine olanak sağlamaktadır. Yasal yollarla ABD’ye giriş yapan ancak vize süresi dolan kişiler de Amerika vatandaşı ile evlilik sonucunda daimi ikamet alabilmektedir.
Amerikalı biriyle evlenerek vatandaşlık alınabilmesi karşın bazı koşulların sağlanması gerekmektedir. Bunlar şu şekildedir:
- ABD vatandaşı ile diğer kişi arasındaki evliliğin meşru (yasal) olması gerekmektedir.
- Evliliğin temelleri iyi niyete dayanmalıdır. Yasal olmayan veya vatandaşlık almak gibi çıkar ilişkisinin görüldüğü evliliklerin tespiti durumunda yaptırım uygulanabilmektedir.
- Çiftlerin evlilik ile birlikte ortak bir hayat kurmak niyetinde olmaları gerekmektedir.
- Amerika’da federal ve eyalet olmak üzere farklı yasaları bulunmaktadır. Evlilikler bu yasalara uygun olmalıdır. Birden çok kişi ile ya da akrabalar arası evlilik gibi durumlar kanuni açıdan geçersiz sayılmaktadır.
- ABD vatandaşı kişi, ülkeye gelecek olan eşini maddi açıdan desteklemek zorundadır. Bunun için ABD vatandaşının yoksulluk sınırının en az %125’i kadar gelir sahibi olması ve eşini maddi açıdan destekleyeceğine dair affidavit belgesini imzalaması gerekmektedir.
- ABD yasalarına göre 10’a ayrılmış kategori içinde yer alan göçmenler evlilik için uygun değildir. ABD vatandaşının evleneceği kişi göçten bu kategoride yer alan nedenlerden dolayı göçten men edilmiş ise evlilik gerçekleştirilmemektedir. Daha önce sınır dışı edilen, bazı ağır suçlardan sabıka kaydı bulunanlar ve sağlık sorunları olanlar yasalara göre kabul edilmemektedir.
Amerika Vatandaşı Olmak İçin Kaç Yıl Evli Kalmak Gerekir?
Amerika vatandaşı ile evliliğin resmileşmesinin ardından diğer kişi de vatandaşlığa kabul edilmektedir. Ancak sadece göçmenlik haklarından yararlanmak için yapılan sahte evliliklerin önlenmesi amacıyla süre sınırı bulunmaktadır. Vatandaşlık için evlilik süresi en az iki yıl olmalıdır. Amerika vatandaşı ile evlilik 2 yıldan daha az sürerse bu birliktelik sahte olarak kabul edilmekte ve vatandaşlık iptal edilmektedir.
Türk Biri Amerikalı Birisiyle Evlenebilir Mi?
Türk vatandaşı ile Amerika vatandaşlığı evliliğinin önünde bir engel bulunmamaktadır. Taraflar ABD yasaları ile belirlenen kriterlere uygunluk göstermeleri halinde evlilik gerçekleştirebilmektedir.
Turist Vizesi ile Amerika’da Evlilik Yapabilir Miyim?
Turist vizesi, kişilerin 180 gün boyunca ABD’de turistik amaçlarla yaşam sürebilmeleri amacıyla verilmektedir. Vize başvurusu sırasında kişiye “Neden Amerika’ya gitmek istiyorsun?” şeklinde sorular yöneltilmektedir. Kişi cevap olarak eğitim, iş veya gezi gibi cevaplar verebilmektedir. Kişinin başvuru formunda ve mülakat sırasında sorulara verdiği yanıtlar beyan olarak kabul edilmekte ve altına imzasını atmaktadır. Kısacası turist vizesi alan kişi ABD seyahatinde kültürel gezi gerçekleştireceğini beyan etmektedir.
Turist vize ile Amerika’da evlilik mümkündür. Ancak kültürel gezi için Amerika’ya gitmek istediğini beyan eden kişinin bu süre zarfında evlilik başvurusunda bulunması etik sayılmamaktadır. ABD yetkilileri, turist vizesine sahip kişilerin 180 günlük süre zarfında evlenmeye karar vermelerini “art niyetli” kabul edebilmektedir. Bu tür başvuruların ilk aşamada reddedilme ihtimali yüksektir.
Amerika vatandaşı ile evlenme kararınızın olumsuz olarak değerlendirilmemesi ve bir suç unsuru taşımaması için turist vizesi süresinin bitmesi önerilmektedir. ABD’ye ilk giriş çıkışınızı sorunsuz ve yasal çerçevede gerçekleştirdiğinizde güven kazanabilirsiniz. Bu sayede Amerika vatandaşı ile evlenme kararınızın yetkililer tarafından “çıkar ilişkisi” olarak algılanmayabilir.