Turistik gezi, iş, yatırım ve eğitim gibi temel amaçlar kapsamında başka bir ülkeye giriş için gerekli olan vizeler, birtakım prosedürlerin tamamlanması ile alınabilmektedir. Ancak yetişkinler ile 18 yaşından küçüklerin başvuru sürecinde farklılıklar bulunmaktadır. 18 yaşından küçükler, kendileri için belirtilen prosedürleri tamamlamaları halinde yurt dışına çıkabilmektedir. Peki 18 yaşından küçükler nasıl vize alabilir?
18 yaşından küçük kişilerin vize alabilmeleri için muvafakatnameye ihtiyaçları vardır. Başvuru sırasında talep edilen muvafakatname, çocuğun yasal vasilerinin noter huzurunda izin verdiklerini ispatlayan belgedir. 18 yaşını doldurmamış çocuk yasal vasilerinden en az biri ile yurt dışına çıkacaksa bu belgeye ihtiyaç duyulmamaktadır. Ancak her iki yasal vasi bulunmadan yurt dışına çıkılacaksa muvafakatname gereklidir.
18 yaşını henüz doldurmamış çocukların imza atma yetkileri bulunmamaktadır. Muvafakatname belgesi, vize başvurusu ve işyeri faaliyeti gibi ciddi sorumlulukların yasal vasilerin izni ile alınabilmesini sağlamaktadır. Bu sayede tüm bu faaliyetlerin ardındaki şüphenin kaldırılması amaçlanmaktadır.
Muvafakatname belgesi noter huzurunda alınmaktadır. Noter yetkilileri, muvafakatnamenin kullanılacağı alana göre belgeyi düzenlemektedir. Muvafakatnamenin geçerli olabilmesi için belgenin 18 yaşından küçük çocuğun tüm yasal vasileri tarafından imzalanması zorunludur. Muvafakatnamenin vize başvurusunda geçerli sayılabilmesi için son 6 ay içerisinde alınmış olması gerekmektedir.
18 Yaş Altı Vize Ücreti Farklı Mıdır?
Vize başvuruları sırasında talep edilen ücret çocuklar ve yetişkinler için değişmektedir. 18 yaş altı için vize ücreti, yetişkinlere göre daha düşüktür. Ayrıca vize ücreti ülkelere göre değişmekte ve her yıl güncellenmektedir.
18 Yaşından Küçükler İçin ABD Vizesi Almak Zor Mudur?
18 yaşından küçükler için ABD vizesi almak ekstra zor değildir. Ancak ABD vizesini almak için belirli sorulara yanıt verilmesi gerekmektedir. Amerika Konsolosluğu, vize başvurusu yapan kişilere ülkeye hangi amaçla gideceği konusunda sorular yöneltmektedir. Bu amaçlar iş, eğitim veya gezi şeklinde olabilmektedir. 18 yaşından küçük birisinin çalışması, kendi ekonomik ihtiyaçlarını karşılaması söz konusu olmadığından gidiş nedeninin yasal vasiler tarafından desteklenmesi gerekmektedir.
Başvuru sahibi 18 yaşından küçük ise noter onaylı muvafakatname belgesine ihtiyaç duyulmaktadır. Çocuklar eğer sadece anne ya da baba ile seyahat edeceklerse vize süreci daha kolay tamamlanmaktadır. Ancak 18 yaşından küçük çocuk tek başına seyahat edecekse yasal vasilerinin onayı olduğunu kanıtlamak amacıyla muvafakatname hazırlanmalıdır. Çocuğun velayeti tek bir kişide ise muvafakatname belgesine ek olarak velayet belgesi, ölüm raporu ve boşanma raporu sunulmalıdır.
“Çocuğum için ABD vizesi başvurusunda bulunmak istiyorum” şeklindeki başvurular daha kolay sonuçlanmaktadır. Ebeveynler, 18 yaşından küçük çocukları için vize talebinde bulunabilmektedir. Ebeveynlerin yasal vasileri ile seyahat etmesi, Amerika Konsolosluğu için daha uygun görülmektedir.
ABD vizesi başvurusundan onay alınabilmesi için süreç içerisindeki tüm adımların eksiksiz ve doğru bir şekilde tamamlanması gerekmektedir. Başvuru formu doldurma, belge hazırlama ve mülakat aşamalarında eksik veya yanlışların bulunması durumunda süreç uzamaktadır. Bu riskleri almamak için vize danışmanlık merkezleri ile çalışılmalı ve profesyonellerden destek alınmalıdır.
18 Yaşından Küçükler Vize Mülakatına Giriyor Mu?
Amerika’ya giriş yapmak isteyen 18 yaşından küçük kişiler için farklı bir prosedür uygulanmamaktadır. 18 yaşından küçük kişiler hazırladıkları belgeleri konsolosluğa sunarak başvurularını gerçekleştirebilmektedir.
18 yaş altı için vize mülakatı prosedürü şu şekildedir:
- 0-14 yaş aralığındaki kişiler için vize mülakatı zorunlu değildir. Ebeveynlerden biri çocuklarının yerine başvuruyu gerçekleştirebilmekte ve mülakat görüşmesine katılabilmektedir.
- 14-18 yaş aralığındaki kişiler için vize mülakatı zorunludur ve görüşmeye bizzat katılmaları gerekmektedir.