Amerika Birleşik Devletleri sınırları içerisinde çalışmak için iş vizesi almak isteyen kişiler, birçok farklı vize türüne başvurabilmektedir. Çalışma vizesi olarak da bilinen bu vizeler, kişilerin ne kadar süre ile ülkede kalacağına bağlı olarak seçilmektedir. Başvurulması mümkün olan vize türlerinin ise kısaca şu şekilde sıralanması mümkündür:
- Özel mesleğe sahip ve uzmanlığı bulunan kişiler için H1-B vizesi,
- ABD asıllı firmalardan iş teklifi alan kişiler için H1-B1 vizesi,
- Mevsimlik tarım işçiliği için alınması gereken H2-A vizesi,
- Geçici ya da mevsimlik olarak tarım dışındaki alanlarda işçi olmak isteyen kişiler için H2-B vizesi,
- Staj programları için H3 vizesi,
- Çok uluslu firmalarda şirket içi transfer için L1 vizesi,
- Din görevlileri için R vizesi,
- Kısa süreli iş organizasyonlarına katılmak için B vizesi,
- Tüccarlar ve yatırımcılar için E grubu vizeleri,
- Olağanüstü başarı ve yetenek grubunda bulunan kişiler için O vizesi,
- Sporcular ve sanatçılar için P vizesi,
- İşveren dayanaklı göçmen vizesidir.
İş vize başvurusu adımları, uygun görülen vize türüne bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ancak genel olarak adımların şu şekilde açıklanması mümkündür:
- USCIS sitesi üzerinden I-129 formunun doldurulması ve onaylatılması,
- Form onayı alındıktan sonrasında I-797 formunun doldurulması,
- Online ve İngilizce olarak DSA-160 formunu doldurarak çıktısının alınması,
- Vize form ve başvuru ücretlerinin ödenmesi,
- Vize türüne bağlı olarak talep edilen evrakların hazırlanması,
- Vize mülakatı randevusunun gerçekleştirilmesi,
- Yasal haklar ve koruma bilgilendirmelerin öğrenilmesidir.
Başvuru süreçleri boyunca profesyonel danışmanlık ve destek hizmetlerinin alınması, tüm aşamaların daha kolay ve hatasız şekilde sürdürülebilmesi açısından büyük bir önem taşımaktadır. Aynı zamanda vize başvurusunun olumlu sonuçlanma ihtimali de artış gösterecektir.
İş Vizesi İçin Davetiye Almak Gerekli Midir?
İş vize davetiyesi, kişileri ticari amaçlarla Amerika’ya davet eden firmalar tarafından hazırlanan önemli bir evraktır. Davet mektubu, şirket sahibi tarafından ve İngilizce olarak hazırlanmalıdır. Aynı zamanda Amerika Konsolosluğuna hitaben yazılmış olması ve yazan yetkilinin ABD vatandaşlığı bulunması şartları da koşulmaktadır.
İş vizesi davetiyesi; kişisel kimlik bilgileri, davet edilen kişi ile yakınlık derecesi, iletişim bilgileri, sponsorluk bilgileri, seyahat amacı ve şirket içi pozisyonu gibi detayları barındırmalıdır. Aynı zamanda ticari organizasyonlar için davet edilen kişiler için hazırlanmış giriş kartları ve biletleri gibi evraklar da yer almalıdır.
İşveren dayanaklı göçmenlik vizesi başvuru yapan kişiler için iş vizesi davetiyesi alınması mecburidir. Diğer vize türlerinde ise başvurların daha kısa sürede ve olumlu şekilde sonuçlanması için bu davetiyelerin temin edilmesi büyük bir önem taşımaktadır.
İş İçin Vize Almak Normalden Daha Mı Kolaydır?
İş için vize almak, diğer vize türlerine oranla bazı kolaylıklara sahiptir. Özellikle işveren davet mektubu olan kişilerin başvuruları, büyük oranda olumlu sonuçlanmaktadır. Ayrıca diğer başvuru sahiplerine oranla daha hızlı bir onay sürecinin gerçekleşmesi de mümkün olmaktadır. Ancak doğru şekilde yapılan vize başvuruları, mümkün olan en kolay şekilde onay alabilmektedir. Bu nedenle vize türünden ziyade, başvuru sürecinin nasıl yönetildiği önem taşımaktadır.
İş Vizesi Kaç Günde Çıkar?
ABD iş vizesi çıkma süreci, başvuru onaylandıktan sonraki ilk 3 iş günü içerisinde tamamlanmaktadır. Vize onayı alındıktan sonrasında kişilerin pasaportlarına folyoların işlenmesi gerekmektedir. Ardından kişilerin verdikleri adrese en yakın olan PTT şubesi adresine pasaport teslimatı yapılmaktadır. 3 gün içerisinde tamamlanan bu sürecin sonunda kişiler, vizelerini kullanabilme hakkında sahip olmaktadır.
Pasaport teslimatı için belirtilen 3 iş günü süresi, bazı durumlarda değişiklik gösterebilmektedir. TC ve ABD hükümetlerinde uygulanan resmi tatiller, evrakların hatalı ya da eksik olması, ilave belgelerin talep edilmesi ve benzeri durumlar sonucunda vize çıkma süresi uzayabilmektedir. Aynı zamanda başvuruların yoğun olduğu dönemlerde de gecikmelerin yaşanması mümkün olmaktadır. Bu nedenle takip süreçlerinin online platformlar üzerinden gerçekleştirilmesi, en doğru sonucun alınması açısından büyük bir önem taşımaktadır.
İş Vizesi Çıkmıyor Ne Yapmam Lazım?
İş vizesinin çıkmaması, birçok farklı duruma bağlı olarak meydana gelebilmektedir. Bu nedenle vize başvurusu olumsuz sonuçlanan kişilerin, öncelikle red sebebini araştırmaları ve net bir şekilde öğrenmeleri gerekmektedir. Bu sayede eksik evrakların tamamlanması, hatalı belgelerin doğru şekilde temin edilmesi ya da uygun olmayan kriterlerin sağlanması gibi çözümler sağlanabilmektedir.
Vize sürecinin sorunsuz şekilde yönetilmesi ve en kısa sürede olumlu sonuçların alınması için, başvuru süresince mutlaka profesyonel danışmanlık hizmetlerinin alınması tavsiye edilmektedir. Bu sayede defalarca uğraşmadan istenen yanıtın alınması mümkün hale gelecektir.