Temelleri 1930’lu yıllarda atılan ve 1990 senesinden itibaren Göç Yasası dahilinde uygulamaya geçirilen Green Card programı, Amerika Birleşik Devletleri çeşitlilik göçmen vizesi olarak da adlandırılmaktadır. Her sene belirli tarihlerde ve kontenjanlarda başvuru hakkı sunan bu uygulama sonucunda, ABD Federal Hükümeti tarafından kura düzenlenmektedir. Bu sayede kurada kazanan başvuru sahipleri, ABD kalıcı ikametgah kartı alma hakkına sahip olmaktadır.
ABD vatandaşlığı bulunan kişiler, birçok ülkeyi vize alma şartı bulunmadan ziyaret etme hakkına sahiplerdir. Ancak bu durum, Green Card sahipleri için geçerli olmamaktadır. Bu nedenle kişiler, “Green Card ile hangi ülkelere vizesiz gidilir?” sorusunun yanıtını doğru şekilde araştırmalıdır. Green Card, kişilere yalnızca oturum ve çalışma izni sağlamaktadır. Bu nedenle kişiler, yaşadıkları ülkenin değil; doğdukları ülkenin vatandaşı olarak görülmeye devam etmektedir. Türk vatandaşı olan kişilerin vizesiz seyahat etme hakkı bulunan ülkeler ise şu şekilde sıralanabilmektedir:
- 30 Gün Sınırı Bulunan Ülkeler: Beyaz Rusya, Esvatini, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Saint Vincent, Tayland ve Grenadinler’dir.
- 90 Gün Sınırı Bulunan Ülkeler: Azerbaycan, Arnavutluk, Belize, Bolivya, Bosna Hersek, Botsvana, Brezilya, Ekvador, El Salvador, Fas, Guatemala, Haiti, Honduras, Hong Kong, İran, Karadağ, Katar, Kolombiya, Costa Rica, Kosova, Makedonya, Mauritius, Moldova, Moğolistan, Nikaragua, Paraguay, Saint Kitts, Nevis, Sırbistan, Trinidad, Tobago, Tunus, Ukrayna, Ürdün ve Venezuela’dır.
- 180 Gün Sınırı Bulunan Ülkeler: Antigua, Barbuda, Barbados, Panama, Peru’dur.
Dominika, Bahamalar, Filistin, Dominik Cumhuriyeti, Gambiya, Marshall Adaları, Sao Tome, Saint Lucia ve Principe de Türk vatandaşlarının vizesiz seyahat edebileceği ülkeler arasında yer almaktadır. Aynı zamanda Gürcistan, 360 gün boyunca vizesiz seyahat izni imkanı sunmaktadır.
Green Card İle Kanada’ya Gidebilir Miyim?
Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlığı bulunan kişiler, vize zorunluluğu olmadan Kanada ziyaretlerini gerçekleştirebilmektedir. Geçmiş dönemlerde bu hak, Green Card sahiplerini kapsamamıştır. Ancak son dönemlerde yapılan düzenlemeler dahilinde, yasal olarak daimi ikametgah hakkı bulunan kişilere de vize muafiyeti uygulanmaya başlamıştır. Bu sayede Green Card sahipleri, Kanada ziyaretlerini vize almadan gerçekleştirme hakkında sahip olmuştur.
Kanada’ya Green Card ile seyahat eden kişiler, ülkeye giriş yapabilmek adına bazı evrakları yanlarında bulundurma ve gümrük memurlarına sunma zorunluluğuna sahiptir. Bu evraklar ise geçerliliği süren Green Card belgesi ve vatandaşı olunan ülkeye ait geçerli bir pasaport olarak belirlenmiştir. Eksik evrakların olmaması durumunda kişiler, hiçbir engele takılmadan Kanada ziyaretlerini gerçekleştirebilmektedir.
Green Card Aldıktan Sonra Avrupa’ya Kolayca Gidebilir Miyim?
Green Card sonrası Avrupa yolculuğu, pek çok kişinin hayalleri arasında yer almaktadır. Fakat birçok kişi, bu hayali dahilinde Avrupa sınırları içerisinde yer alan ülkeleri değil; Avrupa Birliği üyesi olan ülkeleri kastetmektedir. Bu noktada ise Green Card sahibi olmanın sağladığı herhangi bir avantaj bulunmamaktadır.
Green Card belgesi, kişilerin yalnızca ABD eyaletlerinde yasal oturum ve çalışma izni almalarına hak tanımaktadır. Ancak vatandaşlık onayı alınmadan öncesinde kişilerin uyrukları değişmemektedir. Bu nedenle kişiler, vatandaşı oldukları ülkeye uygun olacak şekilde vizesiz seyahat etme hakkına sahip olmaktadır. Avrupa Birliği ülkeleri ise TC vatandaşlarından vize talep etmektedir.
Avrupa sınırları dahilinde bulunan ve TC vatandaşlarından vize talep etmeyen ülkelere Green Card ile gidilmesi mümkündür. Bu ülkeler ise Arnavutluk, Kosova, Gürcistan, Karadağ, Sırbistan ve Kuzey Makedonya’dır.
Green Card Aldıktan Sonra Amerika’da Kalmam Gerekiyor Mu?
Green Card sahibi olmak, Amerika Birleşik Devletleri sınırları dahilinde kişilerin 5 sene boyunca ikamet etme ve çalışma hakkı kazanmalarını sağlamaktadır. Bu süre boyunca kişiler, Amerika’da kalmak zorunda değildir. Ancak tüm şartları yerine getirerek oturum iznini doldurduktan sonrasında vatandaşlık başvurusu yapmak isteyen kişiler, belirtilen süre zarfı boyunca Amerika’da yaşamalıdır. Vatandaşlık alınabilmesi için gerekli olan diğer şart ve yükümlülükleri ise kısaca şu şekilde sıralamak mümkündür:
- 18 ila 25 yaş arasında olan erkeklerin, olası savaş durumunda ABD ordusuna hizmet edebilmeleri adına askerlik hizmeti kaydı yaptırması,
- ABD sınırları dahilinde geçerli olan tüm kanunlara uyum sağlanması,
- Gelir vergisi ödemelerinin düzenli şekilde yapılması,
- Green Card’ın sürekli olarak kimlik gibi taşınması,
- ABD sınırları dışına 1 seneden daha uzun süreli gidilmesi gereken durumlarda gerekli bilgilendirmelerin yapılması ve dönüş için izin başvurusunda bulunulmasıdır.
Green Card hakkı kazandıktan sonrasında vatandaşlık başvurusunda bulunmayacak olan kişiler, istedikleri anda ülkeden ayrılma hakkına sahiptir. Bu nedenle ülkede kalma zorunluluğu, kişilerin tercihlerine bağlı olarak değişiklik göstermektedir.