E2 Yatırımcı Vizesi
E2 yatırımcı vizesi, Türkiye ile Amerika arasında imzalanmış olan anlaşmalar neticesinde ABD’ye iş yatırımında bulunacak kişilere verilmektedir. Vizenin verilmesine yönelik kişilerden belirli şartların karşılanması talep edilmektedir. Yapılacak olan yatırımlar iki farklı şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Yeni bir işletme açarak ya da hali hazırda devam eden bir işletmenin yüzde 50’lik kısmını satın alarak E2 yatırımcı vizesine başvuru hakkı elde edilebilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri ile Türkiye arasında yapılan ticaret anlaşması, 1933 yılında imzalanmış olup günümüzde E2 yatırımcı vizesiyle birlikte hala geçerliliğini korumaktadır.
E2 Vizesi Nasıl Alınır?
E2 vizesine sahip olabilmek için belirli şartların karşılanması gerekmektedir. Bu şartlar arasında ABD’ye gelen yatırımcıların yeterli sermayeye sahip olmaları gibi çeşitli koşullar bulunmaktadır. Tarafımızda yürütülen başvuru süreçlerinde birtakım evrak ve dosyaların eksiksiz bir şekilde ulaştırılması gerekmektedir. Peki E2 vizesi nasıl alınır?
E2 vizesi için öncelikle DS-160 başvuru formunu doldurduktan sonra hesap oluşturarak bize ileteceğiniz belgeler için ücret ödemesi yapılmalıdır. Yapılacak olan bu ödemeler her aile bireyi için tek tek gerçekleştirilmelidir. Ödeme yapıp belgeleri ilettikten sonra kesinlikle seyahat için bilet alınmamalıdır. Olası aksilik durumlarında yaşanabilecek maddi kayıpları önlemek amacıyla buna dikkat edilmelidir. Belgeleriniz detaylı olarak incelendikten sonra ABD İstanbul Başkonsolosluğu tarafından başvurulara dönüş yapılmaktadır.
E2 Vizesi Şartları ve Koşulları
E2 vizesi şartları, başvuruyu yapacak olan kişi tarafından eksiksiz bir şekilde yerine getirilmelidir. Aksi durumlarda başvurular onaylanmamakta veya askıya alınabilmektedir. Başvuruyu yapacak olan kişinin ABD’de yeni bir firma kurması veya var olan firmaya en az yüzde 50 pay ile ortak olması gerekmektedir. Aynı şekilde şirketin geri kalan yüzde 50’lik kısmının ise anlaşmalı olan ülkenin uyruğuna ait kişiye ait olması şartı koşulmaktadır. Yeni şirket açmak yerine ABD’de faaliyette olan markanın franchising şubelerini açarak da bu gereksinim karşılanabilmektedir.
Vize başvurusu kapsamında yapılacak yatırımın mutlaka gerçek ve faaliyette olan bir şirket üzerine yapılması gerekmektedir. Özetle kâğıt üzerinde aktif ancak gerçekte faaliyette olmayan yatırımlar kabul edilmemektedir. E2 vizelerinde ABD’de belirli süre ikamet edilmesi gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Bu vizelerin 5 yılın sonunda yenilenmesi gerekmektedir. 5 yıldan sonra ise geçmişteki yıllara ait yapılan faaliyetlerin ileriye dönük planlamaları hazırlanarak yeniden vize başvurusunda bulunulmalıdır.
E2 Vizesi Gerekli Belgeler
E2 vizesine başvuru yapabilmek için birtakım belgelere ihtiyaç duyulmalıdır. E2 vizesi gerekli belgeler arasında ilk sırada ABD seyahatlerine uygun olan pasaport bulunmaktadır. Pasaportun, ilgili ülkedeki kalış süresini takiben en az 6 aylık süreyle geçerli olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Eğer varsa son verilen ABD vizesinin işlenmiş olduğu pasaport da belgelere eklenmelidir. DS-160 Göçmen Olmayan Vize Başvuru Formu onay sayfası ve sitemizde bulunan Onay ve Talimatlar sayfasının çıktısı alınarak dosya haline getirilmelidir. Son 6 ay içerisinde çekilmiş 5×5 cm boyutlarındaki renkli vesikalık fotoğraf ve eğer varsa evlilik cüzdanı gibi belgeler E2 vizesi için gerekli olan evraklar arasında bulunmaktadır.
Bölüm A (İçindekiler)
E2 Amerika yatırımcı vizesi sürecinin sorunsuz olarak tamamlanabilmesi için evrakların kesinlikle eksiksiz ve büyük bir titizlikle doldurulması gerekmektedir.
Bölüm B (Başvuru Formları)
E2 vizesi için gerekli başvuru formu olan DS-160’ın barkod sayfasının eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekmektedir. DS-156E formu, asıl başvuru sahibi tarafından doldurulmalıdır. Eğer resmi temsil hakkı bulunan kişi adına doldurulan form (G-28) var ise bu da dosyalara eklenmelidir. Başvuru formlarındaki iletişim bilgilerinin yanlış olup olmadığına dikkat edilmelidir.
Bölüm C (Kişisel Bilgiler)
Başvuruyu yapacak olan kişiye ait ve en az 6 ay geçerliliği bulunan pasaportun fotokopisi ilgili belgeye eklenmelidir. Bunun yanı sıra Türk vatandaşları haricindeki kişiler için Türkiye’deki yasal durumunu gösteren bir belge ibraz edilmelidir. Asıl başvuru sahibi ile ailesi arasındaki bağı kanıtlayan belgeler ve ABD’deki yasal statüsü sona erdiğinde Türkiye’ye dönüleceğine dair evrağın eksiksiz toplanması gerekmektedir.
Bölüm D (Ön Yazı ve İş Planı)
Bu bölümde Amerika’daki şirket hakkında detaylı bilgiler içeren bir ön yazı hazırlanmalıdır. Bu ön yazı dahilinde başvuruyu yaparak olan kişinin şirketteki pozisyonu ve vasfı iyice açıklanmalıdır. Şirketin aynı zamanda E2 vize statüsüne uygun olup olmadığı etraflıca ifade edilmelidir.
Bölüm E (Şirket Mülkiyeti)
İlgili şirketin mülkiyeti ile ilgili resmî belgelerin büyük bir titizlikle derlenmesi gerekmektedir. Şirketin mülkiyetinin en az yüzde 50’lik kısmının anlaşmalı ülke vatandaşlarına ait olması koşulu unutulmamalıdır. Şirketin mülkiyeti hakkındaki yapıyı gösteren bir organizasyon şeması ve mülkiyeti ispatlayan resmi evraklar hazırlanmalıdır. Öte yandan şirketin hisse sahiplerine ait pasaport fotokopileri ve yüzdeliklerini gösteren belgeler de dosyaya eklenmelidir. Buna ek olarak hali hazırda bir şirkete yatırım yapılacak ise şirketin hisselerinin işlem gördüğü borsadan yakın tarihte alınmış resmî bir yazı da dosyaya eklenebilmektedir.
Bölüm F (Yatırım veya Ticaretin Belgelenmesi)
Başvuruyu yapacak olan kişinin yatırım yaptığını ispatlayan belgelerin ibraz edilmesi gerekmektedir. Bu belgeler arasında şirket ile ilgili iş kontratları, kira sözleşmeleri, hesap dökümleri, dekontlar veya anlaşmalar bulunmaktadır.
Bölüm G (Başvuru Sahibinin Nitelikleri)
Asıl başvuruyu yapacak olan kişinin sahip olduğu nitelikler bu bölümde yer almaktadır. Bu kapsamda asıl başvuru sahibinin özgeçmişi istenmektedir. Özgeçmiş kapsamında kişinin şirkette alacağı pozisyona uygun olup olmadığını ifade edebilecek sertifika ve diploma gibi belgelere yer verilmesi gerekmektedir.
E2 Vize Bekleme Süreleri
E2 vizesi için gerekli belgeleri doldurup tarafımıza ilettikten sonra bekleme süreci başlamaktadır. E2 vize bekleme süreleri değişiklik göstermekle birlikte genellikle 6 ile 8 hafta içerisinde tamamlanmaktadır. Bekleme süreci sonuçlanmadan önce ABD’ye seyahat için uçak bileti alınmaması
tavsiye edilmektedir. Vizeniz basıldıktan ve pasaportunuz elinize geçtikten sonra seyahatinizi planlamanız maddi kayıpların önüne geçebilmek adına oldukça büyük önem arz etmektedir.
E2 Vizesi Başvuru Formu
E2 vizesi başvuru formu ile birlikte sitemiz üzerinde bulunan ve eksiksiz bir şekilde tamamlanması gereken belgelerin iletilmesi gerekmektedir. Başvuru formu dahilinde ABD’ye girişlere uygun pasaport, DS-160 formunun onay sayfası, son 6 ay içerisinde çekilmiş 1 adet vesikalık fotoğraf gibi belgeler dahil edilmelidir.
E2 vizesine kendiniz başvuracak iseniz, belgelerin fotokopilerini değil aslınızı teslim etmeniz gerekmektedir. Ancak ilgili belgeleri kurye veya benzeri yollarla iletecekseniz ikinci bir alternatif olan kopyalama tekniğini kullanabilirsiniz. Bu teknikte ilgili belgelerin fotokopi yoluyla çoğaltılması ve görünür olması gerekmektedir. E2 vizesi başvuru formunda kişinin ailesi için evlilik cüzdanı veya nüfus cüzdanı gibi belgeler ibraz edilmelidir.