İşveren Dayanaklı Göçmen Vizeleri
Göçmen olmayan vizelerin aksine işveren dayanaklı göçmen vizeleri, başvuruda bulunan kişilere Amerika Birleşik Devletleri’nde kalıcı ikamet hakkı vermektedir. Beş yıllık istihdam süresini tamamladıktan sonra yabancı uyruklu kişiler yasal olarak vatandaşlık başvurusunda bulunabilmektedir. İşveren dayanaklı göçmen vizesine sahip olan kişinin çocukları ve eşi de Amerika’da kalıcı ikamet hakkına sahip olabilmektedir.
İşveren dayanaklı göçmen vizeleri 5 kategori altında incelenmektedir. Bu kategorilerin her birinin işlem süresi farklılık gösterebilmektedir. Bu 5 kategoriyi detaylı bir şekilde inceleyecek olursak;
EB-1 Vizesi
EB-1 Green Card öncelikli çalışanlar olarak belirlenen kişiler için ayrılmıştır. Üst düzey yöneticiler, atletizm, sanat veya bilim gibi alanlarda olağanüstü yetenek sahibi olan kişiler veya önde gelen akademisyenler ve araştırmacılar için tasarlanmış bir vize türüdür. EB-1 vizesi de kendi içinde 3 farklı kategoriye ayrılmaktadır.
EB-1A vizesi, olağanüstü yetenekleri olan kişileri kapsamaktadır. Bu vizeyi almak isteyen kişilerin alanlarında başarılı olduklarını kanıtlarıyla beraber sunmaları gerekmektedir.
EB-1B vizesi, seçkin araştırmacılar ve profesörler için tasarlanmıştır. Bu vize başvuruları, uluslararası tanınırlığa ve en az 3 yıl süren bir araştırma ve eğitim sürecini kapsamaktadır.
EB-1C vizesi ise çok uluslu yöneticiler için tasarlanmış bir vize türüdür. Bu vizeye başvuran kişilerin ABD’li işveren adayının yurt dışı şubesinde geçmiş 3 yılın en az birinde yönetici olarak istihdam etmiş olması gerekmektedir.
Bu 3 kategoriyi de kapsayan EB-1 öncelikli işçi vizeleri, her yıl işveren dayanaklı vizelerin yaklaşık olarak %28’ini kapsamaktadır.
EB-2 Vizesi
EB-2 Green Card ise Amerika için yararlı olabileceği düşünülen ileri derecede veya az bulunan yeteneklere sahip yabancı işçiler için ayrılmıştır. İstisnai yeteneklere sahip olan kişilerin bu vize türünden faydalanabilmesi için normalin üzerinde bir uzmanlık derecesine sahip olması gerekmektedir. Amerika Birleşik Devletleri için yararlı olabileceği düşünülen kişilerin, istisnasi yetenekleri sayesinde ABD’ye faydalı olabileceklerini kanıtlamalıdırlar.
İşveren dayanaklı vizelerin yaklaşık yüzde 20’sini EB-2 vizesi oluşturmaktadır.
EB-3 Vizesi
Bir diğer işveren dayanaklı göçmen vizesi ise EB-3’tür. Bu vize türü vasıflı, vasıfsız işçiler ve profesyonelleri kapsamaktadır. Burada bahsi geçen profesyoneller, meslekleri en az dört yıllık bir kolej veya üniversite diploması gerektiren kişileri ifade etmektedir. Vasıflı işçiler ise minimum iki yıllık bir iş deneyimi veya iş eğitimi olan kişileri kapsamaktadır. Vasıfsız işçiler ise iki yıldan az iş eğitimi veya iş deneyimi olan kişileri ifade etmektedir.
EB-1 VE EB-2 vizelerinde olduğu gibi, EB-3 vizesi başvuruları da işveren dayanaklı göçmen vizelerinin %28’lik bir dilimini oluşturmaktadır. Ayrıca EB-2 vizesine başvuran herkes, Amerika Birleşik Devletleri Çalışma Bakanlığı üzerinden Çalışma Sertifikası almak zorundadır.
EB-4 Vizesi
EB-4 vizesi diğerlerinden farklı olarak özek göçmenler için tasarlanmıştır. Amerika’da dini organizasyonlar adına çalışacak dini liderler ve diğer çalışanları kapsamaktadır. Bunun dışında uzun süre yurt dışında Amerika hükümeti adına çalışmış olan yabancı çalışanlar, uluslararası organizasyonlarda çalışanlar ve onların aileleri, ABD silahlı kuvvetleri veya ABD hükümeti adına çalışmış tercümanlar ve çevirmenler ve belirli koşullar altında Amerika’nın Irak ve Afganistan’daki faaliyetlerine destek vermiş olan yabancı uyruklu çalışanları kapsamaktadır. Tüm işveren dayanaklı vizelerin yaklaşık olarak %7’si, EB-4 vizesine ayrılmıştır.
EB-5 Vizesi
EB-5 vizesi ise yabancı yatırımcılar için tasarlanmış bir vize türüdür. EB-5 vize başvurusunda bulunan kişiler, en az 10 tam zamanlı iş imkanı olan bir işyerine 500.000 dolar ya da 1 milyar dolar sermaye yatırımı yapmak zorundadır. USCIS her yıl bu başvuru türü için 10.000 adet vize ayırmaktadır. Bu vizelerin 3,000’i EB-5 Bölgesel Merkezlerine yatırım yapan yabancılara ayrılmıştır.
Genel olarak işveren dayanaklı göçmen vizelerinin tüm çeşitleri, bireylerin belirli bir ülkede işverenin sponsorluğu altında çalışmak ve yaşamak için göçmen olarak kabul edilmelerini sağlar. Bu vizeler genellikle, belirli sektörlerde çalışacak nitelikli işgücü veya belirli yatırımları yapacak iş insanlarını çekmek amacıyla tasarlanmıştır. Tüm bu anlattığımız çalışma vizelerine başvurmak için genellikle Amerika’da bir işverenin Amerika Çalışma Bakanlığı’ndan onaylanmış bir iş sertifikası alması gerekmektedir. Bu sertifika alındıktan sonra ise I-140 formunu doldurmaları gerekir. Bu formla birlikte Amerika Birleşik Devletleri Vatandaşlık ve Göçmenlik Bürosu aracılığıyla uygun olan vizesi türüne başvuru yapılabilmektedir.